TESCİL MEVZUATI
Müstahsil Tescil Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Formül:
Net Ücret = Brüt Tutar - (Stopaj + Bağkur)
Müstahsil Tescil Ücreti = Net Ücret X 0.0012
Çıkan sonuç eğer 1700 TL'nin üzerinde ise tescil ücreti üst limitimiz olan 1700 TL'de sınırlanır. Her müstahsil yaprağının üst limiti 1700 TL'dir.
Müstahsil listenizdeki toplam brüt tutardan stopaj ve bağkur kesintilerinin toplamı düşüldükten sonra kalan tutarın binde bir virgül ikisi tescil ücreti olarak hesaplanır. Eğer Müstahsil tarihi 30 günü geçmişse Tescil ücretinin %50'si, tescil ücretine ilave edilerek gecikme ücretiyle birlikte tescil ücreti alınır.
Örneğin:
1700 TL Tescil ücreti tutan bir müstahsil veya fatura tescilinde 850 TL gecikme ücreti üzerine ilave edilerek 2.550 TL tescil ücreti alınır.
Fatura Tescil Ücreti Nasıl Hesaplanır?
>> Otomatik Olarak Tescil Ücreti Hesaplayan Programımız İçin Lütfen Buraya Tıklayınız <<
Formül:
Tescil Ücreti = Kdv Hariç Mal Hizmet Tutarı X 0.0012
Çıkan sonuç eğer 1700 TL'nin üzerinde ise tescil ücreti üst limitimiz olan 1700TL'de sınırlanır. Her fatura'nın üst limiti 1700TL'dir.
Örneğin:
KDV hariç tutarı 100.000 TL olan bir faturanın tescil ücreti 120TL'dir. KDV hariç tutarı 1.416.66 TL olan bir faturanın tescili ise 1700 TL üst tavan limiti olduğundan tescil ücreti 1700 TL'dir. Bu hesaplama her bir fatura için geçerlidir.
İhracat Belge Bedeli Nasıl Hesaplanır?
İhracat faturaları için düzenlenen ihracat belgesinde, belge başına 150 TL alınmaktadır.
Uyulması Gereken Önemli Kurallar
- Her ayın 26'üne kadar bir önceki ay kesilen müstahsil makbuzlarının listesi yapılarak borsada tescil yapılması gerekmektedir. Eğer ayın 26'ü geçerse zirai stopajı 2 katı hesaplayarak ilgili vergi dairesine tahakkuk edilmesi veya düzeltme beyanname verilmesi sonrasında tescil işleminiz yapılacaktır.
- Borsaya teminat verilmediyse zirai stopajınızı ödeme yaptıktan sonra tescil işleminiz yapılacaktır.
- Borsaya verdiğiniz teminat tutarı tek seferdeki müstahsil tescilinizden doğan zirai stopaj tutarının altına kalırsa ya teminat rakamı güncellenmeli yada zirai stopaj peşin ödenmelidir. Ödeme yapıldıktan sonra veya teminat rakamı güncellendikten sonra işlem yapılacaktır.
- Müstahsil tescili yaptırdığınızda ilgili müstahsil döneminin zirai stopaj borcunu ödeme yaptıktan sonra Stopaj ödeme dekontunu (Vergi Tahsil Alındısı ) alıp tarafımıza iletmeniz halinde sonra ki müstahsil listesinin tescili yapılacaktır.
Örneğin Ocak 2023 tarihli müstahsil Şubat 26'sına kadar borsa da tescili yapıldı, Şubat 2023 döneminde kesilen müstahsillerin tescil işlemi Mart 26'sına kadar yapılması gerekmektedir. bir önceki tescil işlemindeki müstahsil dönemi Ocak 2023 olduğundan dolayı Ocak 2023 dönemi zirai stopaj borcu ilgili vergi dairesine ödeme yapılıp Borsaya Stopaj ödeme dekontu (Vergi Tahsil Alındısı) iletilmeden Şubat dönemi kesilen müstahsilin tescili yapılamaz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bir önceki tescil işlemindeki müstahsil dönemine ait zirai stopaj borcunun kalmaması gerekmektedir. Müstahsil tescili yapıldığında sistem üyeyi ilgili müstahsil dönemine göre zirai stopaj borcundan dolayı sorumlu tutar, teminat verildiğinde sistemde en fazla 1 adet zirai borç bekleyebilir. Teminat verilmemişse Önce ödeme yapılıp daha sonra tescil işlemi yapılacaktır.
- 30 günü geçen müstahsillerde tescil ücretinin %50'si, tescil ücretine ilave edilerek hesaplanır. %50 gecikme ücreti alınır.
- Müstahsil listesi yapılması zorunludur, kesilen müstahsil makbuzu bir adet dahi olsa ilgili liste beyan edilmesi gerekmektedir.
- Tescil ücreti ödemesi, Tescil yapıldığı günde yapılması gerekmektedir. Vadeli ödeme işlemi yapılamaz.
- Borsaya aidat borcu olan üyelerin tescil işlemi yapılamaz. Önce aidatın ödenmesi gerekmektedir.
- Satış faturası tescilinin yapılabilmesi için sistemdeki stoğunuzun faturadaki ürün miktarını karşılaması gerekmektedir. Önce giriş sonra çıkış işlemi yapılır.
Hangi Yollar İle Excel Dosyasını İletebilirim?
(Tercihimiz) Merkez Mail Adresi: tescil@stb.org.tr >> Bu Mail adresini kullanarak Excel dosyanızı merkeze iletebilirsiniz.
Merkez ve İrtibat Bürolarımız Üzerinden Mail Yoluyla Tescil İşlemlerini Yaptırabilmek İçin Aşağıdaki Mail Adreslerini Kullanabilirsiniz.
MERKEZ ŞUBE: tescil@stb.org.tr
Hendek İrtibat Bürosu: hendeksube@stb.org.tr
Kocaali İrtibat Bürosu: kocaalisube@stb.org.tr
Karasu İrtibat Bürosu: kocaalisube@stb.org.tr
Tescil İşlemleriniz için Kullanabileceğiniz Borsa Banka Hesabımız
*Halkbank Uzunçarşı Şubesi
Şube Kodu :1260
Hesap No :16100008
Iban No :TR41 0001 2001 2600 0016 1000 08
-
Satış Faturası Excel Listesi Örneği
-
Müstahsil Excel Listesi Örneği