Türkiye İş Kurumu - İşbaşı Eğitim Programı Hk.
TÜRKIYE IS KURUMU- ISBASI EGITIM PROGRAMI
1- Isbasi egitim programi nedir ?
Iskur tarafindan issizligin azaltilmasina yönelik olarak yürütülen aktif isgücü piyasasi programlarindan birisi olan Isbasi Egitim Programi, Kuruma kayitli issizlerin yine Kuruma kayitli isyerlerinde, sahip olduklari mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekistirmelerini, is ve üretim süreçlerini bizzat görerek ögrenmelerini saglamayi amaçlayan bir isi basinda ögrenme programidir.
2- Program ile neler amaçlanmaktadir ?
Programin temel amaci mesleki deneyimi veya is tecrübesi olmayan kisilere mesleki deneyim ve is tecrübesi kazandirilmasi, ayrica nitelikli isgücü temin etmekte zorlanan isverenlere ise alacaklari kisileri yerinde belli bir süre gözlemleyerek ve egitim vererek kisiler hakkinda bilgi sahibi olma ve ise alma konusunda isabetli bir karar verme imkani saglamaktir.
3- Programdan hangi isverenler yararlanabilirler ?
Mevcut düzenlemeler kapsaminda;
- 4857 sayili Is Kanunu veya 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve
Genel Saglik Sigortasi Kanunu’nun 4/a. Maddesine tabi olarak en az iki
sigortali çalisani bulunan
- Kuruma Kayitli isverenler,
dernekler, vakiflar, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari,
meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odalari, noterler,
kamunun payinin % 50 ‘nin altinda oldugu iktisadi tesekküller vb. isbasi
egitim programindan yararlanabilirler.
4- Isverenler programa nasil basvuru yapabilirler ?
Belirlenen sartlari saglayan isverenler, ISKUR tarafindan kendilerine tahsis edilen is ve meslek danismanlari veya görevlendirilecek personel araciligi ile yada dogrudan il müdürlüklerine / hizmet merkezlerine giderek taleplerini iletebilirler.
5- Programa katilacak kisiler nasil belirlenir ?
Program düzenlemek isteyen isverenler programa katilacak kisileri dogrudan kendileri seçerek program düzenleyebilirler. Eger isverenler tarafindan program düzenlenecek kisiler bulunamamissa ve ISKUR’dan katilimci talep edilmisse kendilerinin talep etmis oldugu özel sartlari tasiyan kisiler arasindan isverene yönlendirilen katilimci adaylarindan isveren istedigini seçerek program düzenleyebilirler.
6- Programin süresi ne kadardir ?
Isbasi egitim programi en fazla 160 fiili gün olarak düzenlenebilir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü asmamak kaydiyla haftada 45 saati geçmeyecek sekilde planlanabilir.
7- Programin isverene faydalari nelerdir ?
Isverenler, programa katilan issizlere ve üniversite ögrencilerine isi ögreterek istihdam etmek istedikleri kisiyi isbasinda görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelisip gelismedigini gözlemleme sansina sahip olmakta ve bu sayede isçi arama maliyetlerinden kurtulmakta ve zaman kazanmaktadirlar.
8- Programin katilimciya faydalari nelerdir ?
Isbasi egitim programi katilimcilara egitim aldiklari mesleklte veya baska bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma sans sunmaktadir. Program süresine bagli olarak katilimcilara net asgari ücret düzeyinde (1300 TL) gelir elde etme imkani da verilmektedir. Halen günlük 50 TL zaruri gider ödemesi ISKUR tarafindan yapilmaktadir
9- Programa katilan kisilerin istihdam edilmesi durumunda saglanan tesvikler nelerdir ?
31.12.2016 tarihine kadar, baslayan isbasi egitim programini
tamamlayan, 18 yasindan büyük, 29 yasindan küçük olanlardan program
sonrasinda üç ay içinde ise alinmasi durumunda ise alan isverenler,
imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diger sektörlerde
faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK isveren primi Issizlik
sigortasi fonundan karsilanmaktadir.
30 yasindan büyüklerin istihdam
edilmesi durumunda ise, katilimcinin cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya
kadar isveren sigorta primi ISKUR tarafindan karsilanmaktadir.
Ayrica, programa katilan kisilere ISKUR’un yaptigi ödemeler disinda programin düzenlendigi isveren tarafindan yapilan ve aylik brüt asgari ücretin yarisini geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu geregince vergi matrahindan indirilmesi imkani getirilmektedir.