10 Kişiden Az Çalışanı ve Az Tehlikeli Sınıfında Bulunan İş Yerleri Hk.
Sayin Üyelerimiz,
6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun 6’nci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinde; "Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer atan isyeri isverenleri veya isveren vekili tarafindan Bakanlikça ilan edilen egitimleri tamamlamak sartiyla ise giris ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütebilirler” hükmüne yer verilmis olup, ayni Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fikrasinin (b) bendinin 6 numarali alt bendinde geçen “10`dan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerinde is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin üstlenilme sine iliskin egitim programlari, egitimin süresi ve egiticilerin nitelikleri ile görevlendirmeye iliskin hususlar” hükmü geregince bu konunun yönetmelikle düzenlenecegi hüküm altina alinmistir. Bu nedenle söz konusu maddelere dayanarak hazirlanan Isyerlerinde Isveren veya Isveren Vekili Tarafindan Yürütülecek Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerine Iliskin Yönetmelik 29/06/2015 tarihli ve 29401 sayili Resmi Gazete`de yayimlanarak yürürlüge girmistir. Yönetmeligin 10’uncu maddesinin birinci fikrasinda “Egitimler; açik ögretim sistemi ile egitim vermede yetkin, her ilde sinav merkezi, büro ve akademik danismanlik hizmetleri bulunan üniversitelere e Bakanlikla protokol yapmak suretiyle verilir” hükmü yer almakta oldugu bildirilmistir.
6331 sayili Kanuna göre, 10’dan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerleri için ISG hizmetleri yükümlülügü 01/07/2016 tarihinde yürürlüge girecektir.
Isveren veya isveren vekillerine yönelik yapilacak is sagligi ve güvenligi egitim programlan ile egitim sonunda yapilacak sinavin düzenli ve etkin biçimde uygulanmasina iliskin esaslari belirlemek amaciyla Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile Anadolu Üniversitesi arasinda 09/10/2015 tarihinde bir isbirligi protokolü imzalanmistir. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesince yürütülecek olan ilk e-sertifika egitim programina iliskin basvurular 28 Aralik 2015-15 Ocak 2016 tarihleri arasinda http://esertifika.anadolu.edu.tr adresinden yapilacagi bildirilmistir. Kayit ve basvuru kosullariyla ilgili bilgi notu ekte gönderilmektedir.
Kayit ve basvuru kosullari
Isveren ve Isveren Vekili Için Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetleri e-Sertifika Programi
http://www.esertifika.anadolu.edu.tr
Programin Tanimi
Anadolu Üniversitesi ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi arasinda 9 Ekim 2015 tarihinde Isyerlerinde Isveren veya Isveren Vekili Tarafindan Yürütülecek Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetleri Egitim, Sinav ve Belgelendirme isbirligi protokolü imzalanmistir,
Bu kapsamda hazirlanan Isveren ve Isveren Vekili Için Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetleri e-Sertifika Programina katilarak basarili olan isveren veya isveren vekilleri ondan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerlerinde, is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütebilecektir.
Isveren ve Isveren Vekili Için Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetleri e-Sertifika Programi 29.06.2015 tarih ve 29401 sayili Resmi Gazetede yayinlanarak yürürlüge giren “Isyerinde Isveren veya Isveren Vekili Tarafindan Yürütülecek Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerine Iliskin” Yönetmelige dayanmaktadir. Söz konusu Yönetmelikle; ondan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerlerinde, ise giris ve periyodik muayeneler hariç is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin isveren veya isveren vekili tarafindan yürütülebilmesine iliskin usul ve esaslar düzenlenmektedir. Anadolu Üniversitesince yürütülen bu sertifika programiyla, ondan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerlerindeki isveren veya isveren vekillerine is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin sunumuna iliskin egitim verilmesi ve bu egitimin sertifikalandirilmasi amaçlanmaktadir. Böylece Yönetmelikteki amaç gerçeklesecek ve söz konusu isveren veya isveren vekilleri kendi Isyerlerinde bu hizmetleri kendileri yürütebileceklerdir.
Hedef Kitle
Sertifika programinin temel hedef kitlesi hâlihazirda ondan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerlerindeki isveren veya isveren vekilleridir, Ancak gelecekte bu konumda olabilecek kisiler de programa katilarak sertifika alabilecek ve daha sonra belirtilen kapsamdaki isyerlerinde isveren veya isveren vekili olma durumlarinda ise giris ve periyodik muayeneler hariç is sagligi ve güvenligi hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir.
Ayrica bu alana merak duyan 1 8 yasindan büyük herkes programimiza katilarak egitim alabilir.
Kapsami
Sertifika programi kapsaminda bir ders kitabi hazirlanmis olup ders kitabinda islenen konular söyledir:
1. Is sagligi ve güvenligine genel bakis ve güvenlik kültürü
2. Ulusal is sagligi ve güvenligi sistemi*
3. Is sagligi ve güvenligi yaklasimi
4. Is sagligi ve güvenligi mevzuati
5. Isveren tarafindan yürütülecek is sagligi ve güvenligi hizmetleri
6. Is kazasi ve meslek hastaligi kavrami ve getirdigi maliyetler
7. Is kazasi ve meslek hastaliklarinin bildirimi ve hukuki sonuçlari
8. Is sagligi ve güvenliginde risk faktörleri (1) (2) (3)
9. Is sagligi güvenliginde bireysel ve organizasyonel faktörler
10. Is sagligi ve güvenliginde tutulmasi gereken kayitlar
Basvuru Tarihi ve Kayit Bedeli
Basvurular internet ortaminda 28 Aralik 2015 — 15 Ocak 2016 tarihleri arasinda http://esertifika.anadolu.edu.tr adresinden yapilacaktir.
Kayit bedeli 250 TL`dir.
Ögrenme Ortamlari
Programin ögrenme ortamlari;
• uzaktan ögretim tekniklerine göre tasarlanmis Ders Kitabi,
• e-Sertifika Programlan Portal üzerinden sunulan e-Ögrenme Hizmetleri, e-Sertifika programlarina kayit yaptiran katilimcilar bürolarimizdan temin edecekleri uzaktan ögretim yöntemine göre hazirlanmis ders kitabi ve internet ortaminda sunulan hizmetlerden yararlanarak egitim tamamlama sinavina hazirlanmaktadir.
Kitap
Ders kitabi 15 Subat 2016 tarihinden itibaren 81 ildeki Açikögretim Fakültesi Bürolarindan temin edilecektir.
e-Ögrenme hizmetleri http://esertifika.anadolu.edu.tr adresinde yer alan e-Sertifika Programlari Portali üzerinden sunulmaktadir. Katilimcilar 15 Subat 2016 tarihinden itibaren e-Sertifika Programlari Portalinda kullanici adi ve parolalarini yazarak oturum açtiklarinda tüm e-Ögrenme hizmetlerine ulasabilirler.
Sinavlar
Sinav 7 Mayis 2016 tarihinde belirli merkezlerde yapilacaktir. Basvuru sirasinda adaylar sinav merkezini tercih edebilirler.
Basari Ölçütleri ve Tamamlama Belgesi
Katilimcilarin basarili olabilmesi için sinavdan 100 tam puan üzerinden 50 puan almasi gerekmektedir. 50 ve üzeri puan alan katilimcilar "Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerinin Yürütümüne Isveren veya Isveren Vekili Egitimi Tamamlama Belgesi” almaya hak kazanacaktir. Sinavdan 15 gün sonra adaylarin basari durumunu gösteren "Sinav Sonuç Belgesi” internette yayinlanacaktir.
Sinav sonuçlari ayrica Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligina bildirilecektir.
ISG Hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sinavi kazanan isveren veya isveren vekilleri ISG-KÂTIP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayitlarini yapmalari halinde is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütebileceklerdir.
ISG-KATIP sistemine nasil kayit yapilmasi gerektigi Bakanlik ana sayfasinda http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/csgb.portal ve Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürlügünün http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal adresinde duyurulacaktir.
Iletisim Bilgisi
Yasadiginiz ildeki AÖF bürolarindan basvuru islemleriyle ilgili bilgi alabilirsiniz.
Web: http://esertifika.anadolu.edu.tr/
e-Posta: esertifika@anadolu.edu.tr
Facebook: /AUesertifika
AÖF Bürolari: https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/aof-iletisim/buro-adresleri
Önemle duyurulur.