Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Proğramı
Tarim ve Köyisleri Bakanliginca hazirlanan; “Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi Çerçevesinde Tarima Dayali Yatirimlarin Desteklenmesi Tebligi” 30 Ekim 2009 tarih ve 27391 sayili Resmi Gazete’de yayimlandi.
Program, Tarim ve Köyisleri Bakanligi Teskilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlügü tarafindan yürütülmektedir. Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi kapsaminda 2009 yilinda; 81 ilde kirsal alanda ekonomik ve sosyal gelismeyi saglamak için, gerçek ve tüzel kisilerin ekonomik faaliyete yönelik yatirimlari ile basinçli sulama sistemlerinin gelistirilmesi amaciyla yapilmasi gerekenlere iliskin hususlari kapsar.
Ekonomik yatirimlara yönelik olarak;
(1) Ekonomik yatirimlar destekleme programi kapsaminda;
a) Tarimsal ürünlerin islenmesi, depolanmasi ve paketlenmesine yönelik yeni yatirim tesislerinin yapimi,
b) Tarimsal ürünlerin islenmesi, depolanmasi ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artirimi ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatirimlar,
c) Tarimsal ürünlerin islenmesi, depolanmasi ve paketlenmesine yönelik kismen yapilmis yatirimlarin tamamlanmasina yönelik yatirimlar,
ç) Alternatif enerji kaynaklari kullanan seralarin yapimina yönelik yatirimlar,
d) Teblig kapsaminda bulunan konularla ilgili tarimsal faaliyetlere yönelik yapilmis veya yapilacak tesislerde kullanilmak üzere, alternatif enerji kaynaklarindan jeotermal, biyogaz, günes ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe destegi kapsaminda degerlendirilir.
(2) Ekonomik yatirimlar programi kapsaminda tarimsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe destegi verilmez.
(3) Tarimsal ürünlerin islenmesi kapsaminda, baska bir yatirim tesisinde ilk islemesi yapilan mamul ürünün ikincil islenmesine ve paketlenmesine yönelik yatirim teklifleri hibe destegi kapsaminda degerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsaminda degildir.
(4) Yatirimcilar bu Teblig kapsaminda ekonomik yatirim konularinda ülke genelinde sadece bir tek proje basvurusunda bulunabilir.
(5) Bu maddenin birinci fikrasinin (c) bendinde belirtilen kismen yapilmis tesislerin tamamlanmasina yönelik basvurularin hibe destegi kapsaminda degerlendirilebilmesi için, mutlaka basvuruya söz konusu olan yatirimin orijinal amaciyla ayni ve yasal izinlerinin alinmis olmasi gerekmektedir.
Toplu Basinçli sulama sistemi yatirimlari
(1) Toplu basinçli sulama sistemi yatirim konulari, kamu kurumlarinca yapilmis mevcut sulama tesislerinin basinçli sulama tesisine dönüstürüldügü, toplu basinçli sulama tesisi yatirimlarina yönelik proje basvurularini kapsar.
(2) Toplu basinçli sulama sistemi yatirimlari kapsaminda yeni sulama tesisi yapim projelerine hibe destegi verilmez. Su kaynagindan suyun alinmasi amaciyla tesis edilecek su alma yapilari ve yeni kuyu açilmasi faaliyetini kapsayan proje basvurulari kabul edilmez.
(3) Toplu basinçli sulama sistemi yatirimlari hibe proje basvurulari kapsaminda, mevcut sulama tesislerinin mutlaka daha önceden planlama ve fizibilite raporlari olusturulmali, projelendirilmeli, basvuru tarihinden önce suyun kullanimina yönelik olarak Devlet Su Isleri Genel Müdürlügünden uygun görüs alinmali ve proje basvurulari ile birlikte ibraz edilmelidir.
(4) Toplu basinçli sulama sistemi yatirimlari hibe proje basvurulari kapsaminda, enerji nakil hatti, trafo, motopomp ve tarla içi malzeme ve ekipman alimlarina hibe destegi verilmez. Yatirim proje teklifleri, toplu basinçli sulama tesisi için su kaynagindan tarla basina kadar yapilacak su dagitim ve iletim boru hatlari, gerekli sanat yapilarinin insasi ve insaat isleri kapsaminda yapilacak mal alimlarini içerir.
(5) Toplu basinçli sulama sistemi yatirimi kapsaminda yatirim proje tekliflerinin, köy halkinin çogunluguna hizmet götürmesi amaçlanmalidir.
Basvuru Sahiplerinde Aranilacak Özellikler
· Proje basvurulari gerçek ve tüzel kisiler tarafindan yapilir.
· Basvuru sahibi gerçek ve tüzel kisilerin Bakanlik tarafindan olusturulan çiftçi kayit sistemine veya Bakanlik tarafindan olusturulmus diger kayit sistemlerine son basvuru tarihinden önce kayitli olmasi gerekir.
· Basvuru sahibinin, yatirim ilinde yerlesik olmasi zorunlu degildir.
· Ekonomik faaliyetlere yönelik yatirim proje tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarina düsen ve hibeye esas proje toplam tutarinin % 50 si oranindaki katki payinin finansmanini kendi öz kaynaklarindan temin etmekle yükümlüdür.
· Yatirim tutarinin hibe destegi kismi, kamu kaynaklari kullanilarak karsilandigi için gerçek ve tüzel kisiler tarafindan saglanmasi gereken katki payinin finansmaninin tamaminda kamu kaynaklari kullanilmaz. Yatirimcilar yatirim yerine ipotek koydurmamak kaydiyla sübvansiyonlu kredi ve vergi tesviklerinden yararlanabilirler. Ekonomik faaliyetlere yönelik proje konularina basvurabilecek gerçek ve tüzel kisilerin idari ve mali açidan tamamen kamudan bagimsiz olmasi gerekir.
· Il özel idaresi ve belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluslari, bunlarin vakif, birlik benzeri tesekkülleri ile bunlarin içinde bulundugu ortakliklarin basvurulari program kapsaminda degerlendirilmez.
Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi kapsamindaki konulara iliskin proje hazirlayarak yatirim teklifi vermek isteyen yatirimcilarin, 60 gün içinde (28 Aralik 2009’a kadar) Tarim Il Müdürlügüne basvurmalari gerekmektedir.